Cum putem gestiona anxietatea

De la cât de banală și stupidă ne poate părea frică de broaște sau alte animăluțe mici și inofensive la cât de intensă și limitativă poate deveni ea în cadrul unor tulburări de anxietate, ne determină să acordăm anxietății o atenție deosebită încă de la vârste foarte fragede.

Viața de zi cu zi ne oferă destule situații generatoare de stres, neliniște și teamă. E practic imposibil să nu te cuprindă frică atunci când firma la care lucrezi intră în insolvență și odată cu ea încep grijile să se multiplice și anxietatea să crească ,, o să rămân fără serviciu!’’; ,,la vârstă mea nu mă mai angajează nimeni!’’; ,,cum voi plăți ratele pentru casă?’’ ,,unde o să stau cu copiii dacă ne evacuează?” Nu mai este decât un pas până când depresia te poate cuprinde și te va bloca să acționezi. De aceea, ar fi bine să conștientizezi aceste stări de teamă, cât mai precoce și urmând câteva sfaturi să poți să-ți gestionezi anxietatea.

Ce poți face, concret?

Povestea cu drobul de sare este învechită? Încearcă să-ți numeri îngrijorările pe care le ai într-o anumită situație și vei vedea cum această tendință spre catastrofizare te împinge încet într-o prăpastie (anxietatea ta va crește).

De aceea încearcă o abordare mai pragmatică atunci când evaluezi situația dificilă în care te afli. Ți-ar fi de ajutor o foaie de hârtie pe care să o împărți în două coloane și să treci în prima coloana situațiile care te îngrijorează cu nivelul anxietății(în procente) și cele mai rele lucruri care se pot întâmpla dacă tot ceea ce ai scris în prima coloană se va întâmpla. Apoi concepe un tabel în care să scrii strategiile pe care ai putea să le aplici pentru a face făță situațiilor descrise, cât se va modifica anxietatea ta(în procente) dacă le aplici și apoi pune mai întâi în aplicare una dintre ele. Vei putea observa atât că această metodă funcționează, că optimismul tău crește, dar și că tu eșți singurul în măsură să îți rezolvi situația.

Deși poate părea stupid să scrii pe hârtie ce avantaje ai atunci când afli că ai o afecțiune gravă, însă pe măsură ce le vei enumera vei observa câte aspect ale vieții tale ai neglijat și ce poți schimba astfel încât calitatea vieții tale să se îmbunătățească și tu să te vindeci sau poate să trăiești cei mai frumoși ultimi ani din viață alături de cei dragi.

Calități Vs defecte

,,Suntem ceea ce gândim!’’ Cum așa? Scrie pe o hârtie toate defectele tale, fi cât se poate de critic cu tine! Așa, câte ai adunat? Destule! Nici ție nu îți vine să crezi cât de multe ai! Cum te simți? Cu siguranță imagnea ta de sine e zob și este cert că nu poți găși resursele să ieși din starea în care te afli, daaar… acum e momentul ca tu să devii avocatul diavolului și să combați toate defectele enumerate de tine mai devreme găsind o calitate sau mai multe, pentru fiecare defect în parte. Mda, știu că este greu dar ți-ai făcut-o cu mâna ta! Poate încet, încet vei începe să te apreciezi mai mult și cu siguranță vei c[păta în timp mai multă încredere în propriile forțe și lupta cu anxietatea o vei putea duce mai ușor.

,,Fii bărbată Zoe!’’ Și Zoe bărbată se făcu!

Ai frigiderul plin de magneți care îți amintesc de locurile frumoase pe care le-ai vizitat și cât de fericită erai atunci? E timpul să îi dai jos pe toți, cel puțin pentru moment și să îi înlocuiești cu post-it-uri pe care să îți scri mesaje de încurajare. Poți să le realizezi împreună cu copilul tău, să le colorați cât mai vesel și să le lipiți la tot pasul prin casă, nu doar pe frigider ci și în alte locuri unde să le poti vedea mai des: în baie pe oglindă, pe veioza de pe noptieră, pe ecranul calculatorului etc. Citește-le cât mai des cu putință și vei observa că starea ta se va îmbunătăți odată cu stima ta de sine, căci da, ,,suntem ceea ce gândim!’’

Îngrijorare vs relaxare

De câte ori te apucă teama, spune-ți în gând STOP! Apoi caută să faci ceva care să te relaxeze, să îți distragă atenția de la gândurile negative: fă mai multă mișcare, plimbă-te, practică un sport, îngrijește plantele din casă, pictează, ascultă muzică, joacă-te cu copilul! Ocupă-te de hobby-ul tău de care în ultima vreme ai uitat și evită TELEVIZORUL! Odihna ta este importantă de aceea încercă să te culci la ore decente. Îți vine să spui că fix atunci îngrijorările te invadează și vin să-ți tulbure somnul? Pune la capul patului fâșîi de hârtie și un creion și atunci când apare prima îngrijorare scrie-o pe hârtie…vine și a două…scri-o și pe aceasta, apoi strânge toate hărțile și du-le în altă camera, sau aruncă-le la gunoi! Așa cum prescripția: ,, nu te gândi la un elefant roz!’’ te face să îl vizualizezi să să nu mai scapi de imaginea lui câteva zeci de minute în același mod vor funcționa și prescripțiile unei stări de relaxare și somnolență pe care ți le vei da singură atunci când te vei află în pat!

Schimbă-ți dieta!

Încearcă să introduci în alimentația ta cât mai multe legume proaspete, fructe și sucuri preparate chiar de tine. Dacă e nevoie apelează la sumplimente de vitamine și minerale care vor modifică concentrația serotoninei și starea ta se va ameliora. Și omega 3 din semințele de in, nuci, somon sau creveți, te va ajuta să ții departe de ține anxietatea și depresia.

Deshidratarea influențează negativ starea ta psihică, așa că bea cât mai multă apă! Evita alcoolul și cafeaua dar consumă cu moderație și lactatele, în exces acestea cresc tensiunea și nivelul de adrenalină. Ocolindu-le,  stările tale de anxietate se vor ameliora.

Ar fi bine ca alimentația ta să conțină și alimentele bogate în triptofan, un aminoacid care te ajută să te relaxezi îți îmbunătățește metabolismul și îți reglează somnul: carnea de pasăre, susanul, soia și ovăzul. Și magneziul te ajută pe de o parte să te relaxezi dar te ține și suficient de energic încât să poți să faci mișcare și stările depresive să le poți ține la distanță. Consumă banană, fasole, tofu și cereale integrale.

Orice efort vei face în abordarea anxietății tale, te va situa în poziția de luptător și nu în cea de învins. Lupta va fi grea oricum însă dacă îți vei îmbunătăți dieta, vei observa că imunitatea ta va crește, posibil că vei pierde și câteva kilograme adoptând o dietă sănătoasă și încrederea în sine îți va crește. Starea ta psihică se va îmbunătăți, puterea ta de concentrare va crește, vei fi astfel mai încrezătoare și vei putea să îți controlezi mai ușor stările tale emoționale iar gestionatea anxietății va fi o luptă câștigată.

Dacă știi că ai încercat și nimic nu a mers în cazul tău, e posibil să ai deja o tulburare de anxietate și intervenția să nu o poți face singur. Încearcă și cere ajutorul unui specialist! Un psiholog sau un psihoterapeut cu siguranță te poate ajuta în acest demers dificil.

Îți poți face o programare chiar la cabinetul meu. Nu vei mai fi singur/ă, împreună vom reuși să combatem anxietatea!

Spatele drept și success!

Articol redactat pentru PSYCHOLOGIES.ro

Leave a Comment