Ce presupune Psihoterapia?

Ce presupune psihoterapia?

Se spune că ,,norocul și-l face omul cu mâna lui’’, în mod similar procesul terapeutic presupune seriozitate, consecvență, investiție( timp, bani, energie) din partea celui care se angajează în acest demers de autocunoastere și dezvoltare personală sau psihoterapie.

Aș vrea să știi că este nevoie de sinceritate în acest proces ca și atunci cand mergi la medic și este nevoie să îi expui lista completă de simptome altfel riști ca tratamentul prescris să nu fie unul corespunzător și rezultatele să întârzie să apară sau, să nu apară deloc.

Psihoterapeutul nu este magician și nici nu deține o rețetă ,,uau’’ care să te ajute să vindeci durerea în șapte zile, însă poate să îți oglindească emoții, dorințe neexprimate, uneori blocate sau negate alteori ignorate sau neasumate, care azi au luat forma gândurilor ce îți năpădesc mintea și îți tulbură somnul sau forma simptomelor ce îți supără trupul.

Împreună, psihoterapeut și client veți putea reflecta la toate acestea pe măsură ce capacitatea ta de autoobservare va crește devenind în timp un fel de al șase-lea simț, capacitatea de a-ti verbaliza gândurile, de a numi emoțiile te vor ajuta pe tine client, să surprinzi intențiile reale ascunse în spatele comportamentelor în același timp acuale si arhaice. Treptat vei învăța să îți ajustezi permanent reacțiile și comportamentele pentru a avea echilibrul pe care ți-l dorești.

În sarcina ta intră reorganizarea programului și a vieții, astfel încât să poți să participi la sesiunile săptămânale, regulat, susținut, asumat, fără să permiți factorilor exteriori( vremerea rea, traficul sau un guturai banal) să îți înfrâneze procesul. De exemplu e nevoie să îți asumi responsabilitatea scurtării ședinței cu fix atatea minute cu cât ai întarziat sau cu plata integrală a ședinței în cazul în care absentezi.

Pentru a juca un rol desăvîrșit, actorul are nevoie de ore întregi de repetiție, sportivul de performanță de ore în șir de antrenament susținut, în mod similar clientul de psihoterapie are nevoie să îți exerseze abilitățile psihologice esențiale pentru viață, regulat până când va observa singur o creștere semnificativă a calitătii propriei vieți.

Dacă obișnuiești să-i învinovățești pe ceilalți de intenții rele sau să invoci ghinionul sau soarta nefastă pentru ceea ce ți se întâmplă, îți sabotezi propriul proces terapeutic iar va întârzia să apară.

Schimbarea poate avea loc doar dacă protagonistul psihoterapiei conștientizează contribuția proprie în alegerile sale și în crearea situaților dificile în care se află în prezent și si-o asumă pe deplin.

Apoi mai este nevoie ca relația terapeutică ce se crează cu terapeutul tău să te facă să te simți în largul tău, în siguranță și în confort căci doar așa îți poți dezvălui și poți vorbi despre cele mai intime și sensibile părți ale tale. Relația terapeutică este precum o reacție chimică iar rolul terapeutului tău este asemeni unui catalizator.

De aceea ar fi bine să te documentezi puțin înainte de a fixa prima sedință și te rog ține cont că cei care promit rezultate spectaculoase sau garantează reușita într-un termen scurt, și fără prea mare efort din partea ta, sunt PROFESIONIȘTI doar cu numele.

Le poți verifica tu insuți statutul profesional pe site-ul Colegiului Psihologilor din România

Dacă simți că poți să îndeplinești în mare parte cele de mai sus, ești la un pas de a avea una dintre cele mai semnificative experiențe din viața ta. De cealaltă parte, oferă-mi șansa să mă ocup eu, împreună cu tine evident.