Dilema: Psihiatru, psiholog sau psihoterapeut?

Dilema: Psihiatru, psiholog sau psihoterapeut?

Pentru că este foarte des întâlnită această confuzie, m-am gândit să abordez pe scurt, specificul fiecăruia.

PSIHIATRUL

Prin urmare, PSIHIATRUL este absolventul unei facultăți de medicină cu specializarea în psihiatrie. În competența sa intră prevenirea, diagnosticul și tratamentul tulburărilor(bolilor) psihice. Instrumentul terapeutic principal utilizat de psihiatru este prescrierea tratamentului medicamentos. De asemenea, psihiatrul poate recomanda pacientului susținerea tratamentului medicamentos cu psihoterapie. Uneori acesta are și competență de psihoterapeut, obținută în urma absolvirii unui institut de formare în psihoterapie.

PSIHOLOGUL

PSIHOLOGUL este absolventul unei facultăți de psihologie care a obținut specializarea în diverse ramuri ale psihologiei : psihologie clinică, educaţională, organizațională etc. În competența sa intră studiul psihicului și al comportamentului uman, testarea psihologică, investigarea și recomandarea unor modalităţi de soluţionare a diferitelor probleme psihologice. De exemplu, cel mai des întâlnit este psihologul clinician care intră și el în contact cu pacienții, realizând evaluarea acestora din punct de vedere al psihopatologiei prezente și are de cele mai multe ori și acreditare în consiliere psihologică și /sau psihoterapeutică, însă nu este obligatoriu.

PSIHOTERAPEUTUL

PSIHOTERAPEUTUL este specialistul (de exemplu medic, psiholog, asistent social sau chiar teolog) cu o formare postuniversitară în cadrul unui institut/școală de formare în psihoterapie.
Plecând de la prima formă de psihoterapie, PSIHANALIZA al cărei părinte a fost Freud, s-au adăugat nuanțe de la un deceniu la altul care s-au concretizat mai apoi în abordări diferite, astfel lund naștere sute de școli de psihoterapie.
Instrumentul terapeutic principal utilizat de psihoterapeut diferă în funcţie de școala de psihoterapie absolvită însă toate au la bază relația cu clientul (pacientul) ce implică doar conversația, comunicarea nicidecum medicamentația sau orice altă formă de terapie medicală.

De multe ori când apare suferința psihică apare și prima dilemă de care aminteam mai sus: dacă îmi este cumplit de frică să zbor cu avionul sau am stări de panică pe care le experiențiez uneori înseamnă că sunt nebun? Unde să mă programez la psihiatru sau la psiholog?
Pot părea confuzante informațiile de mai sus, în măsura în care psihoterapeutul poate fi și psiholog și psihiatru, psihologul poate fi și psihoterapeut și consilier educațional însă esențial ar fi să rețineți că paleta farmacoterapiei aparține în exclusivitate psihiatrului( doar un medic poate prescrie medicamente) iar psihoterapeutul care tratează suferința psihică, nu este obligatoriu medic. De aceea, dacă aveți o problemă, important ar fi să vă adresați unui specialist acreditat al sănătății mintale. Cu siguranță veți primi îndrumarea necesară! Dacă psihoterapeutul va considera că este necesar să vă vadă și un psihiatru vă va recomanda acest lucru și în egala măsură este valabilă și viceversa.
Pentru că actorul principal în actul vindecării sunteți dumneavoastră, iar dorința de mai bine vă aparține, fișa posturilor noastre vă poate fi utilă precum citirea prospectului unui medicament: e bine să cunoști efectele adverse, dar de tine depinde dacă iei sau nu medicamentul!