“Trăiește clipa!” – argumente pro și contra

“Trăiește clipa!” – argumente pro și contra

Prezentul contează, viitorul…care viitor?

La prima vedere pare a fi un îndemn pozitiv, menit să-ți reamintească importanța fiecărei clipe din viața pe care o trăiești, să te ajute să conștientizezi că orice moment nu trebuie ratat pentru că e posibil să nu te mai întâlneșți cu el a două oară, să te încurajeze în savurarea fiecărei clipe care ar putea să fie ultima.

Cu toți am văzut poate cel puțin un adolescent care să poarte cu mândrie și resposabilitate un tricou pe care scrie    ,, Carpe Diem” , sau poate am purtat chiar noi în anii tinereții unul, dar câți dintre noi am cugetat asupra semnificației reale sau măcar apropiate dată de Horațiu în poemul scris de acesta în anul 23 î.Hr.?

,,Carpe diem’’ a ajuns de a lungul timpului un aforism adesea utilizat în limbajul nostru curent însă continuarea lui: ,,quam minimum credula postero” este poate mai puțin cunoscută. Interpretarea extrem de diferită dobândită de-a lungul secolelor își poate avea rădăcinile chiar și în simpla ei traducere: pentru unii, a se bucura de prezent și a ignora viitorul a devenit un stil de viață. „Trăiește clipa de azi și fii cât mai puțin încrezător în ziua de mâine” (Ode I, 11, 8) i-a făcut pe alții să aprecieze clipa dar să rămână conștienți că viitorul va fi așa cum fiecare îl construiește.

De sensul subiectiv sau real al semnificației s-a apropiat fiecare dintre noi într-un moment sau altul al vieții sale. Fie că am ales să plecăm cu prietenii la mare știind că ne rămâne doar o săptămâna de învățat pentru admiterea la facultate, fie că am început să investim timp de calitate petrecut cu cei apropiați, după ce am pierdut un prieten drag, ,,Carpe diem” ne-a atins existența într-un fel personal.

Mesaj optimist și moralizator

Da, vreau să mă bucur de fiecare clipă, alături de cei dragi, vreau să pot să văd tot ce este frumos în jurul meu, să admir răsăritul sau o pictură, să savurez o cafea cu o prietenă, să dansez, să cânt cu copiii mei, să plantăm un copac și să ne bucurăm apoi văzând cum crește, să alerg prin ploaie, să rad, să plâng, să iubesc și da, să sufăr! Pentru că atunci voi ști că am uitat să fac ceva din toate astea!

Cu siguranță și tu, ca și mine ai uitat să te bucuri așa de viață și în momentele de cruntă suferință ți-ai reamintit. Sau poate niciodată nu te-ai bucurat din plin că ești parte din acest minunat Univers. Te-ai neglijat o viață întreagă și ai trăit mai mult pentru alții decât pentru tine, dar într-un moment greu, cumplit de greu, când poate ai pierdut pe cineva drag sau tu însuți te-ai îmbolnăvit de o afecțiune incurabilă, ai început abia atunci să vezi altfel lucrurile, să fii conștient de faptul că timpul pe care îl are fiecare este limitat, să vrei să faci într-un timp scurt ce n-ai făcut o viață întreagă. De aici încolo,, trăiește clipa” sau ,,memento mori’’- amintește-ți că vei muri, poate fi deviza care să te ajute să conștientizezi că ,,cea mai importantă persoană din viață ta ești chiar tu”( W.Bion) să te facă să te trezești din depresie sau să te ajute să recuperezi ceva din trecutul ratat, și viața ta să devină o sumă de clipe minunate sau cel puțin așa cum ți le dorești, condensat până când drumul se încheie.

Putem să facem toate acestea, fiecare dintre noi, mai ,, puțin încrezători în ziua de mâine” fără să fi suferit în prealabil, fără să ne fie frică de un viitor dureros pur și simplu construindu-ne viitorul ideal pe care ni-l dorim cu atenție la fiecare pas, cu bucurie pentru fiecare reușită, cu încredere și responsabilitate pentru că, în ceea ce va să vină, vom avea cu siguranță mai ales noi…vină!

Deviza celor superficiali

Dacă în schimb să,, trăim clipa’’ ne face să ne abandonăm în fericirea de moment, uitând de responsabilități, sau ignorându-i pe cei din jurul nostru, hrănindu-ne narcisismul până la cote patologice, sau transformând fiorul libertății într-un scenariu de viață apocaliptic și cu fiecare zi, acest aforism latin să ne motiveze ignoranța, amânările și excesele putem să spunem cu toții în cor: ,,așa nu!’’

,,Memento mori’’ poate deveni și în acest caz forța vitală atât a celor bolnavi cât și a celor sănătoși, forță ce ne poate ajută să dezvoltăm relații de calitate, să ne găsim inspirația creatoare, și să realizăm măcar o parte din visele noastre.

Indiferent pe care dintre cele două aforisme ai alege astăzi să ți-o inscriptionezi pe tricou reține că noi toți suntem datori cu o moarte, însă de cum alegem să trăim suntem direct răspunzători!

Articol redactat pentru Psychologies.ro

Leave a Comment