Întrebări frecvente
Când poate fi utilă o psihoterapie?
Psihoterapia poate oferi soluții pentru o paletă largă de probleme:
• dificultăți de relaționare, comunicare sau integrare în diverse grupuri;
• criză existențială sau orice dificultăți specifice copilariei, adolescenței);
• situații traumatizante ( accident, deces, divorț, abuz de orice natură etc.);
• probleme de cuplu (conflicte, dificultăți de comunicare, probleme de dinamică sexuală);
• manifestări ale stresului (oboseală excesivă-bornout, tulburări ale somnului- insomnia, dureri de cap- migrene, etc);
• simptome fizice la care medicatia este ineficienta sau la care nu se descoperă o cauză organică si care exprimă de fapt suferinta psihică.
• fobii diverse si anxietate
Cui se adreseaza?
Cei mai mulți dintre cei/cele care contactează un cabinet de psihoterapie o fac pentru a depăși o perioadă dificilă a vieții, sau atunci când se confruntă cu o problemă existențială complxă și, în general, când considera că nu o mai pot gestiona/rezolva singuri sau cu ajutorul celor apropiați.
Sunt persoane care solicită ajutor pentru că suferă de o boală psihică și uneori sunt în evidența unui cabinet psihiatric. În aceste cazuri, psihoterapia completează tratamentul medicamentos prescris de medicul psihiatru.
Alteori psihoterapeutul consideră că pacientul are nevoie atât de tartament psihoterapeutic dar și de susțirea și completarea acestuia cu tratament medicamentos, în acest caz recomandând clientului o evaluare psihiatrică.
Un segment important din cei care solicită psihoterapie este reprezentat de persoanele care într-un moment al vieții au nevoie de ajutor specializat și pe măsură ce psihoterapia se derulează se instalează dorința de ași îmbogății viața personală prin descoperirea Sinelui autentic. Astfel vor dobândi capacitatea de a conștientiza, accepta, de a trăi și gestiona propriile emoții ca mai apoi să poată armoniza relațiile cu ceilalți.
Ce așteptări aveți de la terapie?
Sesiunile durează 50 minute o dată pe săptămână. Există și situații deosebite când se crește această frecvență la 2 sau mai multe sesiuni pe săptămână. Aş putea să vă invit să vorbiți despre copilărie, educație, istoricul locurilor de muncă, anumite aspecte personale cu un grad ridicat de intimitate, astfel încât deschiderea poate fi dificilă și poate dura ceva timp până când veți avea suficientă încredere încât să vă deschideţi. Gândurile și sentimentele pe care le aveți mă vor ajuta să vă înțeleg și să vă ajut. Este important să vă simțiți suficient de confortabil să spuneți ce vă trece prin minte și acest lucru nu îl puteți face decât dacă relația terapeutică este suficient de confortabilă și securizantă prin cadrul terapeutic oferit.
Ce se întamplă la prima ședință?
În cadrul primei intalniri psihoterapeutul se confruntă cu o evaluare inițială a motivelor care au adus clientul la cabinet: problema, așa cum este privită de client, simptomele, situația prezentă a acestuia. În acest fel este stabilită natura problemei și dacă ea intră sau nu în competența psihoterapeutului.
În continuare, sunt discutate aspecte care descriu MODUL DE LUCRU și urmăresc structurarea cadrului terapeutic:
• modalitatea de lucru indicată: individuală, de cuplu sau de grup;
• frecvența și durata sedintelor;
• reguli generale (fixarea ședințelor, punctualitatea, absența sau reprogramarea sedintei, conditii de plată, confidentialitate);
• metodele și tehnicile utilizate;
• evaluarea pe parcursul terapiei (la începutul acesteia, ulterior, la anumite intervale și la sfarsitul terapiei);
• modalitatea de încheiere a terapiei.
Clientul este extrem de important să participe activ la această primă întâlnire: să fie deschis și sincer în legatură cu sentimentele sale, să pună orice întrebare care ar putea să îi ofere mai multe informații despre felul în care vor decurge ședințele de psihoterapie, și despre ceea ce este nevoie să facă pentru a redobândi starea de echilibru din trecut. Își poate crea un inventar al problemelor pentru a oferi odescriere cât mai clară a acestora. Uneori chiar în urma primei intalniri, clientul poate lua decizia dacă începe sau nu psihoterapia, alte ori este nevoie de cele 3-5 ședințe de cunoaștere pentru a se asigura că acest proces este ceea ce caută și că persoana psihoterapeutului este cea potrivită al însoți.
Cât ar putea să dureze o terapie?
O mare parte din succesul tratamentului depinde de dorința dumneavoastră de a vă rezolva problema și de a urma cu atenție planul de intervenție psihoterapeutică sau de consiliere prezentat, și de probema pe care o aveți. Mulți oameni vin la terapie ca urmare a manifestării unor simptome supărătoare( obsesii, fobii, insomnie, tulburări de diamică sexuală, infertlitate, stări depresive sau probleme de cuplu). Uneori se preferă tratamentul simptomatic, acest lucru este adesea multidimensional și nu va funcționa peste noapte, dar dacă rămâneți cu el, posibil să începeți să aveți o îmbunătățire vizibilă în aproximativ 10-20 sesiuni cu frecvența de o ședință pe săptămână ce are durata de 50 de minute. Dacă veți continua să urmați programul, în decurs de un an veți observa o îmbunătățire semnificativă. Alteori, sunt necesre investigații care să îi permită psihoterapeutului să evidențieze cauzele care generează aceste simptome, demersal terapeutic în acest caz fiind de o durată mai lungă( terapii psihodinamice, analitice care se desfășoară pe durata mai multor ani de psihoterapie).
Timpul alocat terapiei este invers proporțional cu gradul dumneavoastră de răspuns și de implicare.
Este dificil, chiar imposibil, de precizat de la început de câte sesiuni veți avea nevoie, dar pe parcurs acest aspect va fi mai ușor de sesizat chiar de către dumneavoastră.
Care sunt riscurile și beneficiile terapiei?
Cercetările au arătat că majoritatea abordărilor comune ale terapiei sunt la fel de reușite. Participarea la terapie poate duce la o serie de beneficii pentru client, inclusiv reducerea stresului și anxietății, scăderea gândurilor negative și multe altele. Dar de asemenea, poate implica și un anumit disconfort, incluzând amintirea și discutarea evenimentelor, sentimentelor și experiențelor neplăcute.
În cazuri rare, psihoterapia poate chiar să declanșeze anumite stări de nelinişte sau de tristeţe profundă însă discutate în cadrul şedinţelor noastre vă vor ajuta să restabiliți confortul şi să creşteți calitatea vieţii şi a relaţiilor pe care le aveţi. Ca în aproape orice demers, există și riscul ca psihoterapia să eşueze parţial sau total, independent de voinţa celor doi protagonişti. Uneori chiar incompatibilitatea dintre client şi psihoterapeut sau forma de psihoterapie aleasă pot fi mai puţin eficiente în problematica cu care vine clientul.