CUCUBAU-CE MULT IMI PLACE!

Jocul îi încântă în egală masură, pe cei mici si pe cei mari și sunt convinsă că orice părinte s-a distrat grozav jucându-l. Tot la fel cum sigur i s-a întâmplat să își piardă răbdarea atunci când cel mic aflat în cărucior, aruncă jucăria preferată, o dată, de două ori...și el tot de atâtea ori i-o ridică.
Se întreabă dăcă nu cumva piciul vrea să facă puțin sport sau să îl scoată din sărite.
Acest joc fascinant îl ajută pe cel mic să își dezvolte capacitatea de a-și imagina (și mai apoi de a ține minte) că obiectele sau persoanele dragi există acolo, undeva dincolo de ceea ce poate cuprinde el cu privirea. Și că oricând ele pot fi regăsite.
Conceptul de ,,constanța obiectului" îi va oferi mai târziu siguranța că mama( sau orice persoană de îngrijire) este stabilă și de încredere, indiferent dacă îi satisface nevoile imediat sau mai târziu. Acest concept îl va ajuta mai târziu să gestioneze separarea, pierderea și frustrarea.
,, Permanența sau constanța obiectului" cum mai este el numit este precursorul JOCULUI - permițând prin reprezentare simbolică înțelegerea experiențelor trăite și diferențierea dintre experiențele interne și cele externe.

Jocul îi încântă în egală masură pe cei mici si pe cei mari și sunt convinsă că orice părinte s-a distrat grozav jucându-l. Tot la fel cum sigur i s-a întâmplat să își piardă răbdarea atunci când cel mic aflat în cărucior, aruncă jucăria preferată, o dată, de două ori…și tot de atâtea ori el i-o ridică. Se întreabă dacă nu cumva piciul vrea să facă puțin sport sau să îl scoată din sărite.

Acest joc fascinant îl ajută pe cel mic să își dezvolte capacitatea de a-și imagina (și mai apoi de a ține minte) că obiectele sau persoanele dragi există acolo, undeva dincolo de ceea ce poate cuprinde el cu privirea. Și că oricând ele pot fi regăsite. Conceptul de ,,constanța obiectului” îi va oferi mai târziu siguranța că mama( sau orice persoană de îngrijire) este stabilă și de încredere, indiferent dacă îi satisface nevoile imediat sau mai târziu. Acest concept îl va ajuta mai târziu să gestioneze separarea, pierderea și frustrarea.


Precursorul JOCULUI de mai târziu ,,Permanența sau constanța obiectului” cum i se mai spune, îi permite sugarului/copilului mic ca prin reprezentare simbolică să înțeleagă experiențele trăite și să le diferențieze pe cele interne de cele externe.

Imagine de 192635 de la Pixabay

Leave a Comment