Psihoterapie sau consiliere
Psihoterapia este o formă de tratament și ameliorare a problemelor de natură psihologică, folosind metode de modificare a comportamentelor, reacțiilor, emotiilor și a gândurilor distructive, dezadaptative și care vă împiedică să vă atingeți scopurile.
Psihoterapeutul este un ghid, un asistent care îl ajută pe client să treacă peste obstacolele interioare. Punând întrebările potrivite, el stimulează persoana să găsească răspunsurile potrivite, adică să își regăsească resursele interioare. Împreună, clientul si psihoterapeutul său, formează un cuplu care lucrează împreună la identificarea și rezolvarea problemelor și dificultătilor clientului.
Apare adesea confuzia dintre consiliere si psihoterapie mai ales pentu că uneori acești termeni sunt folosiți ca sinonime, însă ei se deosebesc atât ca tehnică, cât și ca impactul pe care fiecare îl are asupra persoanei. Dacă psihoterapia se întinde pe o perioadă mai lungă de timp deoarece intervenția de mai mare profunzime asupra personalității necesită un număr considerabil de ședințe, consilierea în schimb, se asociază cu o susținere a atitudinii din partea consultantului, oferind sugestii și intervenții centrate pe comportament, presupunând o relativ mai scurtă perioadă de tratament. Consilierea abordează tulburări mai putin severe și se concentrează pe aspecte privind autocunoașterea și dezvoltarea optimă a resurselor proprii.
Ea se potrivește persoanelor sănătoase aflate în dificultate sau celor care vor să își îmbunătățească relațiile cu cei din jur. Consilierul îl poate ajuta pe client să găsească o anumită soluție și îi poate oferi modalități eficiente și variate pentru a aborda o situație de criză.
Psihoterapia se adresează îndeosebi acelor clienti care au tulburari psihice mai serioase, diverse tulburari nevrotice sau acelora care își doresc un proces profund, intens de autocunoaștere și dezvoltare personală.