Cum planifici corect o schimbare de carieră?

Cum planifici corect o schimbare de carieră?

,,Premiul suprem pe care-l oferă viața este șansa de a lucra din greu la ceva care merită din plin efortul tău” . 

Theodore Roosevelt

Vă invit la un exercițiu de imaginație așa cum Nietzsche ne invita la reflecție în ,,Așa grăit-a Zarathustra”: Ce ar fi dacă ați trăi aceeași viață, iar și iar de nenumărate ori, și fiecare suspin, fiecare durere, fiecare bucurie și fiecare gând ar fi aceleși de un infinit de ori și nimic nu s-ar schimba, și totul s-ar petrece în aceeași succesiune, veți avea același job și chiar și acest articol îl veți citi de un infinit de ori, și nimic nou nu se va intampla, ați face de mâine ceva diferit?

E timpul să te întrebi dacă la locul de muncă din prezent ,,ai întors toate pietrele” sau deja te visezi zburdând pe pajiști înverzite? Ar fi de preferat atunci cand vrei sa schimbi ceva să-ți creionezi măcar în minte, o strategie. Poți să începi mai întâi prin ați face o evaluare cât mai realistă a situatiei tale prezente: dezavantajele (motivele pentru care ai vrea să pleci), cam de când te confrunți cu situațiile neplăcute? Acestea te copleșesc de putin timp, și se bazează mai degrabă pe gândirea ta negativă și pe ,,nedreptățile” la care ai fost supus/ă de ceilalți? Evaluează-ți sincer, abilitățile și modul în care ele se potivesc cu ceea ce faci în prezent și vezi dacă mai poți îmbunătăți ceva. Privește la ,,gândirea negativă” dacă ea te caracterizează, examinează și focusează-te mai degrabă pe ceea ce a fost bun până acum în cariera ta.

Poate că deja ai încercat aceste abordări, și lucrurile nu s-au schimbat nici pe departe, sau poate că frica, stresul sau lipsa de entuziasm te-au stors de energie și ți-au afectat performanța si simți ca jobul actual îți alterează sănătatea, psihicul ori pe ambele? E timpul sa iti iei un ,, time out’’ și să reflectezi la toate acestea. Oare doar jobul e nevoie să îl schimbi, sau chiar și cariera?

Momentul potrivit să întorci macazul la 180 0 ?  

Dacă ai permanent un sentiment de tristețe, ești lipsit de vitalitate și nimic nu te mai bucură, dacă firma la care lucrezi a intrat în faliment, sau poate că profesia ta dispare odată cu evoluția tehnologiei, sau cine știe, acum ți s-a ivit ocazia să transformi pasiunea ta din adolescență într-o profesie. Toate pot fi motive la fel de bune să te determine să faci o rescriere de scenariu.

„Aș vrea să împărtășec cu voi povestea unei clinte de 42 ani, în speranța că veți găsi în ea un strop de eneregie care să vă ajute să descoperiți în adâncul ființei voastre resursele necesare unui restart.

Acum câțiva ani, Teodora a venit într-o zi la cabinet copleșită de simptomatologia care o stăpanea de ceva vreme și care nu fusese atribuită niciunei cauze fizice. Îmi descria ca la carte tabloul clinic al atacului de panică. După câteva ședințe a descoperit că sufocarea resimțită era în raport cu jobul. De câte ori imi descria ce înseamnă pentru ea sa fie avocat de 20 ani, îmi spunea: ,,simt că mă sufoc, și mor câte puțin în fiecare zi”. Pentru T. nu fusese o alegere ci mai degrabă o impunere a tatălui si a lui Ionuț din ,,La Medeleni’’ care spunea: ,,toată lumea care nu are o înclinație, un talent anume sau o chemare, se duce la Drept!’’ Rutina, plictisul, nemultumirea și neîmplinirea au devenit factorii principali trasării unui teren fertil în care a încolțit încet anxietatea și mai apoi depresia. Împreună am descoperit că atunci când face ,,chestii’’ în bucătărie sufocarea dispare și în locul ei se instalează relaxarea și împăcarea, vitalitatea revine si provocările apar cu fiecare rețetă nouă pe care o încearcă. Nu i-a trebuit mult să realizeze că în bucătărie renaște și că aceasta e menirea ei: să gătească. Așa s-a sfârșit și a început totul pentru T. A urmat școli prestigioase din străinătate și azi are propria afacere. I-a fost extrem de greu și încă este la început de drum însă mulțumirea sufletească și satisfacția sunt atât de mari încât niciodată nu s-a gandit să se reîntoarcă în Barou. ,,Ar fi însemnat că mă sinucid puțin câte puțin în fiecare zi’’spunea T.

Cum să inițiezi schimbarea de carieră?

Explorează-te, incearcă un program de dezvoltarea personală sau psihoterapie care să te ajute să-ți cunoști trăsăturile de personalitate, aptitudinile, resursele și chiar stilul tău de învățare, valorile și interesele tale din prezent, asteptările tale. Vei descoperi dacă ele sunt realiste, dacă esti pregatit/ă să o iei de la zero, să muncești la fel de mult ca în trecut când ai terminat școala și te-ai angajat prima dată. Să ai în vedere că o schimbare de carieră este oricând dificilă însă după 40-45 ani vine împreună cu celelalte responsabilități din viața ta: rate, credite diverse taxe pentu cursurile copiilor și taxele pentru școlile/cursurile pe care urmează să le faci.

Presiunea timpului poate fi și ea copleșitoare sau de ce nu, un motiv în plus să îți planifici cât mai atent fiecare pas pe care urmează să il faci pe noul drum. Asigură-te că familia este langă tine și te susține moral și financiar pentru că nimeni nu poate să îți ofere garanția unei reușite în perioada de tranziție când urmează să fii angajat pe o poziție de debutant, sau să investești financiar în propria afacere.


Însă dacă planifici atent și îți propui obiective mici reușita îți este garantată. Dă-ți voie să greșești chiar dacă ai 40 de ani. Folosește cunoștințele și experiența acumulată până acum în sens constructiv, ca pe o resursă nu ca pe o piedică limitativă. Ele definesc rigoarea, conștiinciozitatea și perseverența fără de care nu te-ai fi gandit la o schimbare de carieră.

Nu pierde din vedere stresul care sigur vine la pachet cu toate acestea. Asigură-te că te hrănești corespunzător, că îți programezi suficiente momente în care să te relaxezi cu cei dragi, că te răsplateși singur/ă pentru fiecare mică reușită.

Tu ești actor în propria ta viață și doar tu poți să iți alegi decorul și să incepi să acționezi acum în direcția pe care ți-o dorești.

Succes!

Articol redactat pentru Psychologies.ro

Leave a Comment